Cirkelträning, Bodypump och Zumba

Trender inom fitness och styrketräning kommer och går. En del visar sig vara tillräckligt bra för att stanna, medan de många fort glöms bort. Idag heter de viktigaste trenderna cirkelträning, bodypump och zumba.

Zumba

Cirkelträning

Cirkelträning är bra för både kondition och styrka. Den är perfekt för nybörjare. Fokusen här ligger på omväxling och intensivitet. Du gör upp till tio helt olika övningar en efter en utan att vila mellan dessa. Du tränar olika muskelgrupper i varje övning, vilket gör att du klarar av att göra flera sets utan paus. Det gör din träning kortare. Träningen blir riktigt hård, vilket gör att du får det svårt att träna någon muskelgrupp dagen efter. Det är en stor nackdel för dem som är vana vid att styrketräna med ett fast veckoschema. Det är nämligen svårt att placera in ett cirkelträningspass i schemat utan att det stör dagar som är ägnade åt en specifik muskelgrupp.

Body pump

Body pump är ett varumärke som ägs av företaget Les Mills. Här satsas det på fria vikter till moderna musiktoner. Till skillnad från cirkelträning är det mer populärt bland kvinnorna. Det förekommer dock en del män på body pump-träningspass. En del kommer dock bara för att ”kolla in tjejer”. Atmosfären i träningslokalen bygger upp för nya bekantskaper. Body pump passar väl för såväl nybörjare som erfarna motionärer. Du kan nämligen ändra tyngd på dina hantlar beroende på din fitnessnivå.

Zumba

Zumba är ett dansträningspass som kommer från Colombia. Gillar du dansa salsa och merengue, kommer du att älska zumba. Under de senaste tio åren har zumbadansen blivit omåttligt populär. Med över 14 miljoner utövare världen över slår zumba snart sporter som ishockey och triathlon som har mer än 20 miljoner utövare. Har du hört låten ”Limbo” av Daddy Yankee? Den blev fjolårets riktiga sommarplåga. Faktum är att den var specialskriven för Zumba Fitness – organisationen som äger Zumbas varumärke.